Кабінет міністрів України затвердив міжурядову угоду з Сербією про внесення змін до угоди про відмову від візових вимог для громадян.

Опубліковано в Колонка подій

Канада з 31 липня почала збирати біометричні дані у всіх прохачів віз із низки європейських країн (в тому числі громадян України).

Про це повідомляється на сайті Міністерства імміграції Канади.

"Починаючи з 31 липня 2018 року, вам, можливо, доведеться надати відбитки пальців та фото (біометричні дані), коли ви подаєте заявку на візу для відвідування, якщо ви їдете з Європи, Близького Сходу чи Африки", - йдеться у повідомленні.

Біометричні дані відтепер вимагатимуть у заявників на туристичні візи, дозволи на роботу, навчання і постійне проживання, або для отримання статусу біженця в Канаді. Біометрику не здають діти до 14 років та дорослі у віці понад 79 років.
 
При цьому біометрика збиратиметься лише раз на 10 років, незалежно від тривалості виданої візи.

Вартість візи для однієї особи становить 85 канадських доларів ($99). Для родин, які подаються на візу одночасно, вартість візи не буде перевищувати 170 канадських доларів ($198).

"Збір біометричних даних дозволяє уряду Канади ефективно керувати ідентифікацією, полегшити обробку заяв і спростити в'їзд для мандрівників, які мають законну особу. Це допомагає запобігти, виявити та припинити в’їзд тих, хто створює ризик для здоров'я та безпеки канадців", - пояснили у міністерстві.

Опубліковано в Світ

Українці з 11 червня поточного року перетинають кордон з ЄС за біометричним паспортом, але не всім ще відомо, які документи необхідні для подорожей з малолітніми дітьми.

Одне з основних питань, що турбує батьків – це “як оформити закордонний паспорт для дитини?".

Отже, які документи знадобляться для оформлення дитячого біометричного закордонного паспорта:

1. Свідоцтво про народження дитини, але якщо у нього вже є паспорт громадянина України, тоді свідоцтво не знадобиться.

2. Два кольорові фото 3,5*4,5 см. Якщо дитина віком до 12 років, потрібна ще одна фотографія 10*15см.

3. Паспорт мами чи тата, або офіційного опікуна.

4. Свідоцтво про шлюб або ж документ, що засвідчує спорідненість, необхідні в тому випадку, якщо у дитини з батьком різні прізвища.

5. Нотаріально завірений дозвіл на виїзд з країни від тата або мами знадобиться тим, хто перебуває в розлученні. Є ще низка причин, через які один з батьків не може отримати дозвіл від іншого, до них відносять: смерть, зникнення безвісти, недієздатність, позбавлення батьківських прав, мати або батько одинаки. Але в таких випадках вам доведеться надати довідку, що підтверджує одну з вищезгаданих причин.

До слова, дітки до 12 років не здають відбитків пальців, а ось після цього віку – процедура обов’язкова, повідомляє СобКор. Тим, у кого вже є паспорт громадянина України, необхідно власноруч розписуватися в документах.

Опубліковано в Власна думка

Про це Президент України Петро Порошенко сказав на прес-конференції з нагоди відзначення Дня Європи, а також надання Україні безвізового режиму з ЄС.

«Зараз громадяни України мають можливість подорожувати до 52 країн без віз, у червні цього року додається одразу 34 країни до цього списку», - сказав Порошенко.

За його словами, вже понад 3 млн 300 тис. українців уже отримали біометричні паспорти. Але ще мільйон мають на руках звичайні закордонні паспорти з уже виданими візами.

«Якщо в когось відкрита віза, то такі документи також чинні і їздити з ними до країн ЄС можна без перешкод», - додав глава держави.

Порошенко також наголосив, що в 2016 році українці понад 15 млн разів перетинали кордон з країнами Євросоюзу.

Опубліковано в Україна

На засіданні Кабміну 1 березня ухвалено зміни до Правил з оформлення віз для в’їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію. Як повідомляють в МЗС, діяти нові правила почнуть з квітня 2017 року.

Так, з 16 квітня 2017 року набирає чинності постанова Кабінету Міністрів України від 01.03.2017 р. №118 «Про затвердження Правил оформлення віз для в’їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію».

"Нові Правила розроблено з метою адаптації міграційно-візової політики України до стандартів Європейського Союзу, приведення нормативно-правової бази у візовій сфері у відповідність до сучасних вимог та запровадження уніфікованих процедур отримання українських віз", - йдеться в повідомлені МЗС України.

Більшість із цих змін стосується короткострокових віз типу С, які видаються на строк до 90 днів для громадян, які подорожують з туристичною чи діловою метою. 

Основні новації Правил:

  1. Скорочено строки оформлення віз - у терміновому порядку до 5 робочих днів, у звичайному порядку - до 10 робочих днів.
  2. Встановлено єдину тарифну ставку у розмірі 65 доларів США за оформлення ЗДУ віз незалежно від їх кратності та терміну дії.
  3. Скасовано процедуру оформлення запрошень для в’їзду в Україну у Державній міграційній службі. На заміну запроваджується можливість оформлення віз на підставі нотаріально посвідченого запрошення від фізичної особи або листа-звернення юридичної особи.
  4. Розширено перелік держав, громадяни яких можуть оформлювати візи для поїздок з діловою і туристичною метою у пунктах пропуску через державний кордон України (в даний час таке оформлення здійснюється в міжнародних аеропортах «Бориспіль», «Київ» (Жуляни)  та «Одеса»).
  5. Встановлено єдину тарифну ставку за оформлення віз у пунктах пропуску через державний кордон у розмірі 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (відповідно до п.5, підрозділу 1, розділу ХХ Податкового кодексу України 1 неоподатковуваний мінімум доходів громадян становить 17 гривень).
  6. Збільшено кратність та термін дії національної української візи, яка дає право для оформлення документів для проживання в Україні, що видаватиметься як багаторазова на 90 днів.
  7. Запроваджено оформлення короткострокової візи у т.ч. на підставі документів, що підтверджують: право власності на нерухомість на території України; спорідненість з громадянами України.
  8. Уточнено процедуру погодження з компетентними органами видачі віз та випадки, коли таке погодження не вимагається.
  9. Запроваджено можливість оформлення віз за нульовою тарифною ставкою у т.ч. за письмовим рішенням керівника ЗДУ або ДКС МЗС.
  10. Передбачено подання документів для оформлення віз до ЗДУ або зовнішнього постачальника послуг особисто, через законного представника або з використанням засобів поштового зв’язку.
  11. Проведення співбесід із заявниками із використанням засобів віддаленого зв’язку, які дозволяють здійснити візуальну ідентифікацію заявника.

"Тепер (з 16 квітня, - ред.) консульський збір становитиме $65, замість нинішніх $85 за одноразову, $130 за дворазову і $180 за багаторазову візу", - написав на своїй сторінці у Facebook голова департаменту туризму і курортів Міністерства економічного розвитку і торгівлі Іван Ліптуга.

Якщо потрібно отримати візу в прискореному порядку, це коштуватиме вдвічі дорожче. Наприклад, за короткострокову візу типу С доведеться заплатити $130.

Чиновник також розповів, що новий порядок передбачає ряд спрощень для громадян, які раніше вже отримували "шенгенку", візу США, Канади, Японії та Австралії. Спрощення полягатиме в тому, що не потрібна буде співбесіда та додаткові узгодження з СБУ та Державною міграційною службою (ДМС).

Запрошення тепер можна буде зробити в нотаріуса

Запрошення для іноземця тепер можна буде зробити на бланку організації (юрособи), або ж будь-яка фізособа зможе оформити його в нотаріуса. Раніше такі запрошення оформлювались в ДМС, видавались на спеціальних бланках і коштували приймаючим сторонам купу нервів і часу. Очікується, що оформлення запрошень у нотаріусів значно пришвидшить і спростить процедуру.

Також у нових правилах зазначається доволі чіткий вичерпний перелік документів і даних, котрі приймаюча сторона повинна надати нотаріусу для оформлення такого запрошення.

Отримати віза по пошті та електронці

Як розповів у своєму дописі голова дептуризму, заявники на візу зможуть подавати й отримувати документи дистанційно по пошті. Передбачено також можливість проходження співбесіди з використанням Скайпу та його аналогів.

Дуже коротко в правилах згадано про електронні візи, хоча сама система е-віз уже запущена і іноземців всіляко заохочують реєструватися на подачу документів саме через неї. За словами керівника проектів ГО "Україна для Усіх", що займається захистом прав іноземців в Україні, Вікторії Донець на сьогодні це система лише запису в "електронну чергу" на подачу документів в посольство.

Новими правилами також передбачається видача електронних разових короткострокових віз С на строк до 30 днів для поїздок з діловою або туристичною метою.

Ще одине нововведення - це значне розширення переліку країн (з 13 до 33), громадяни яких тепер можуть отримати візу по прибуттю в пункті пропуску через кордон. Зокрема, тепер це право отримали громадяни Індії, Індонезії, Китаю, Малайзії. Віза по прибуттю дозволяє знаходитись в Україні 15 днів.

Керівник закордонної дипломатичної установи або Департаменту консульської служби МЗС України зможе приймати рішення про так звану “нульову ставку”, тобто про звільнення від сплати за візу.

Іноземці, які мають статус “закордонного українця”, їхні діти та члени їхніх родин отримуватимуть довгострокові візи до 5 років.

Опубліковано в Україна